Jiwa-jiwa Yang Perlu Diubati

Dicatat oleh Kelab Diskusi Islam Tuesday, February 16, 2010
"Mana mungkin agama lain mampu bertahan
Sekiranya ditekan seperti yang dialami oleh ISLAM
Jika ada agama yang ditekan seperti ISLAM
Mungkin ia tidak akan wujud lagi pada hari ini
akibat dari tekanan itu sendiri
Percayalah, sesungguhNya ALLAH sentiasa memelihara kesucian ISLAM dari dikotori oleh tangan-tangan musuh ISLAM"


Hati yang sakit
Sejak sekian lama, umat Islam mula diserang, ditekan dan diracuni dengan pelbagai serangan dan suntikan oleh musuh-musuh Islam bagi merosakkan generasi Islam itu sendiri. Racun-racun itu berjaya mempengaruhi sebahagian umat Islam itu sendiri. Telah Allah tunjukkan kepada manusia pada hari ini bahawa penyakit hati iaitu cintakan keduniaan inilah yang menyebabkan masyarakat pada saat ini menjadi satu masyarakat yang bermasalah dari segi akhlak, budaya dan sosialnya. Kehidupan sentiasa dipaparkan dengan perkara-perkara yang menyedihkan serta meruntun perasaan. Dari cerita individu anak-anak, remaja, dan dewasa kepada cerita pemimpin serta menular kepada masyarakat seluruhnya. Rogol, Zina, pembuangan bayi, merompak, menyamun, membunuh, rasuah, samseng, berjudi, meminum arak dan peperangan sama ada dari segi fizikal, rohani mahupun pemikiran bagi bertujuan menindas umat Islam sudah menjadi perkara sebati di dalam kehidupan.

Kehidupan realiti dan fantasi
Semakin hari manusia berhadapan dengan realiti bayangan kehidupan yang dicipta oleh tangan-tangan manusia yang bergelar musuh Islam itu sendiri. Segala perkara yang menimpa itu merupakan satu permainan dari mereka-mereka yang ingin menjadikan kehidupan umat Islam yang realitinya dahulu merupakan umat yang terbaik dari segenap aspek kehidupan. Umat Islam dengan nilai-nilai kerohanian,fizikal dan pemikiran yang tinggi. Umat yang dimana disiang harinya sebagai seorang pahlawan yang handal seperti singa-singa di padang pasir dan di malam harinya menjadi ahli ibadat yang kuat. Umat yang dari segi pemikiran dan nilai kebudayaannya yang begitu kukuh maka lahirnya individu-individu ilmuan, cendiakawan dan pakar-pakar di dalam pelbagai bidang. Realiti inilah yang ingin dibuang oleh musuh-musuh Islam. Oleh itu, perancangan mengaburi mata hati umat Islam dengan kebendaan dan keduniaan dilaksanakan dengan begitu licik. Sehingga mereka mampu menjadikan kehidupan yang realiti menjadi fantasi

Klinik Hati
Kekuatan umat Islam terdahulu kerana kemantapan hati berasaskan keimanan kepada Allah s.w.t, ketakwaan yang tinggi dan kekuatan amal ibadat secara tidak langsung menguatkan fizikal. Pengubatan hati yang sakit perlulah kembali kepada jalan Allah s.w.t seperti yang diajarkan oleh junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w. Kekuatan dan langkah permulaan perlu bermula dari hati iaitu diri manusia itu sendiri dengan bertaubat kepada Allah s.w.t kerana kita sebagai hamba Allah sentiasa mempunyai kelemahan-kelemahan di dalam diri. Jadi tunduklah hati kepada Allah dan buangkan sarang hitam syaitan di dalam hati dengan melakukan zikir dan bacaan ayat-ayat Al-Quran. Tenangkan jiwa dengan ayat-ayat Al-Quran dengan memahami ayat Al-Quran moga jiwa sentiasa memahami Al-Quran iaitu kalam Allah. Zikir juga ubat penenang yang sangat mujarab bagi mengembalikan kejernihan hati. Zikir mampu menjadi hati dan diri insan itu merasai jiwa seorang hamba yang ingin mencari keredhaan Allah. Perkara yang paling penting adalah tiang agama iaitu solat. Bersolatlah dengan penuh kusyuk dengan penghayatan kerana solat yang kusyuk dan penuh penghayatan mampu menjadikan insan yang sentiasa merasai kuatnya hubungan dengan Allah. Didikan jiwa juga sangat penting, didiklah jiwa dengan usrah atau menerima, mendengar dan menghayati ilmu-ilmu yang bermanfaat melalui majlis-majlis ilmu. Melalui usrah yang juga merupakan satu tunjang tarbiyah yang penting sebagai satu medan untuk mengecas hati bagi menjadi diri individu yang istiqamah di jalan Allah.
Sentiasalah mencontohi Rasullullah s.a.w, para sahabat dan generasi soleh yang terdahulu di atas kekuatan ibadah mereka serta kehebatan daya pemikiran mereka. Dari Allah kita datang kepada Allah jua kita kembali. Didiklah hati kita untuk mencari keredhaan Allah s.w.t.

0 ulasan

Post a Comment

Mesej Anda


ShoutMix chat widget

Mutiara Kata

Radio

nasyidfm